Ewentualnie wiśniowa - jak kto woli.
Tyle, że ja trochę nie czuję różnicy pomiędzy tymi dwoma owocami.
Ale oba są pyszne.
A jak zupa ?
Kwaskowaty smak zawdzięczamy jeszcze otartej skórce z cytryny ale wszystko smakuje idealnie.
Zupa czereśniowa
Składniki dla 2-4 osób
- ok. 450 g czereśni/wiśni mrożonych lub świeżych
- 4 łyżki cukru
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- skórka otarta z cytryny lub cynamon
- do podania : owoce, wiórki kokosowe lub migdały w płatkach
Czereśnie umyj i wydryluj a jeśli masz mrożone to chwilę je zostaw poza lodówką.
Ugotuj w 3/4 szklanki wody z dodatkiem 2 łyżek cukru. Następnie podlej
je znowu wodą (jakieś pół szklanki), dodaj kolejne 2 łyżki cukru i skórkę otartą z cytryny lub cynamon do smaku. Do
gorącej zupy wlej mąkę wymieszaną z jogurtem i jeszcze raz chwilę zagotuj,
stale mieszając.
Zupę zmiksuj.
Polewać do głębokich talerzy i podawać z (jeśli masz) całymi owocami, wiórkami kokosowymi lub migdałami w płatkach.
Można ją jeść na ciepło lub na zimno na gorące dni.
nigdy nie jadłam takiej
OdpowiedzUsuń