poniedziałek, 11 czerwca 2012

Zupa czereśniowa


Ewentualnie wiśniowa - jak kto woli.
Tyle, że ja trochę nie czuję różnicy pomiędzy tymi dwoma owocami.
Ale oba są pyszne.
A jak zupa ?
Kwaskowaty smak zawdzięczamy jeszcze otartej skórce z cytryny ale wszystko smakuje idealnie.

 Zupa czereśniowa

Składniki dla 2-4 osób
  •   ok. 450 g czereśni/wiśni mrożonych lub świeżych
  • 4 łyżki cukru
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • skórka otarta z cytryny lub cynamon
  • do podania : owoce, wiórki kokosowe lub migdały w płatkach
Czereśnie umyj i wydryluj a jeśli masz mrożone to chwilę je zostaw poza lodówką.
 Ugotuj w 3/4 szklanki wody z dodatkiem 2 łyżek cukru. Następnie podlej je znowu wodą (jakieś pół szklanki), dodaj kolejne 2 łyżki cukru i skórkę otartą z cytryny lub cynamon do smaku. Do gorącej zupy wlej mąkę wymieszaną z jogurtem i jeszcze raz chwilę zagotuj, stale mieszając.
Zupę zmiksuj.
Polewać do głębokich talerzy i podawać z (jeśli masz) całymi owocami, wiórkami kokosowymi lub migdałami w płatkach.
 Można ją jeść na ciepło lub na zimno na gorące dni.



W czereśniowym raju

1 komentarz: