poniedziałek, 14 maja 2012

Łosoś pieczony w porach

Trzeba jeść ryby.
To substancje działające przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie. Obniżają one również poziom cholesterolu we krwi, zapobiegając chorobom serca i układu krążenia. Mogą też zmniejszać ryzyko niektórych nowotworów.Wspomagają pracę mózgu, poprawiając nastrój i pamięć.
A por ?
Pory mają wielkie wartości odżywcze, przy małej kaloryczności (100 gram pora dostarcza tylko 24 kalorii)
Zawierają dużo soli mineralnych: wapnia, fosforu, potasu, sodu, żelaza i siarki.
Są dobrym źródłem witamin (C,A,E,B1,B2,PP)
Pory mają właściwości obniżające poziom złego cholesterolu we krwi.
Poza tym bardzo dobrze wpływają na układ odpornościowy i oddechowy, stabilizują poziom cukru we krwi, wpływają dobroczynnie na układ trawienny oraz mają właściwości bakteriobójcze.Wspomagają oczyszczanie organizmu.
Więc smacznego

 Łosoś pieczony w porach

 Przepis pochodzi ze strony Endywia

Składniki na 2 porcje
  • 1 filet z łososia
  • 1 por
  • pieprz cytrynowy
  • 1 łyżka ulubionej musztardy ( ja nie lubię musztardy dlatego zamiast niej użyłam vegety )
  •  brokuł
  • migdały w płatkach
Łososia umyć, podzielić na 2 części (nie oddzielać skóry) natrzeć przyprawami i musztardą(lub vegetą) i wstawić do lodówki na ok 1 godz(ja zostawiłam na wierzchu). Pora przekroić wzdłuż na pół, tak by po rozdzieleniu liści powstały długie min.2-centymetrowe pasy.Pora sparzyć gorącą wodą, lub jeżeli jest bardzo twardy, chwilę podgotować.
Łososia owinąć płatami pora, następnie owinąć folią aluminiową i piec ok 20-30 min w temp.180 st.C.Podawać z gotowanymi na parze brokułami, posypanymi migdałami (najlepiej uprażonymi). I ja jeszcze podawałam z brązowym ryżem oraz sosem beszamelowym.

5 komentarzy:

  1. mmm wyglada obłędnie :) uwielbiam lososia w polaczeniu z porem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Łosoś jest genialny niemal w każdym połączeniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam lososia, za ta niebywala delikatnosc (:

    OdpowiedzUsuń